Frient Intelligent keypad

Om het inschakelen van de beveiliging van je huis makkelijker te maken, kun je gebruikmaken van een keypad. Met een keypad kun je een code gebruiken om de beveiliging van je huis aan of uit te zetten. Een tijdje geleden heb ik al eens een review geschreven over het Ring Keypad V2. In deze review wil ik gaan kijken naar het keypad van Frient, de Intelligent Keypad.

Laten we eens kijken wat er allemaal in de doos zit.

  • 1x intelligent keypad
  • 4x AA batterijen
  • 1x Torx sleutel
  • Montagehandleiding in diverse talen

Het Intelligent Keypad is klein van formaat, met afmetingen van 9 bij 9 centimeter. Het keypad beschikt over 3 status-LED’s, een akoestische zoemer, een numeriek toetsenbord van 0 tot en met 9, een vergrendel-/ontgrendelknop, een homeknop, een SOS-knop en een dag/nacht-knop waarmee je bijvoorbeeld een slaapstand aan of uit kunt zetten. Daarnaast beschikt het keypad over een RFID-reader waarmee je het alarm ook met een tag aan of uit kunt zetten. Het keypad wordt gevoed met de 4 bijgeleverde AA-batterijen. De batterijen kun je aan de achterkant van het keypad plaatsen nadat je met de bijgeleverde torx-sleutel het torxschroefje aan de onderkant hebt verwijderd, waarna je de achterkant kunt loshalen.

Wat het toetsenbord betreft, het keypad beschikt dus over een 16-voudig toetsenbord. Deze toetsen hebben een kunstleerachtige afwerking, wat op zich fijn aanvoelt, maar snel vies wordt en gevoeliger is voor slijtage.

De frient intelligent keypad is bij Robbshop verkrijgbaar voor 88,95

Hoewel het Intelligent Keypad beschikt over een RFID-reader, wordt er nergens over de RFID-functie gesproken op de verpakking, noch in de handleidingen. Alleen op de website kun je na grondig zoeken zeer beperkte informatie vinden over deze functie. Met de RFID-functie kun je RFID-tags koppelen aan het keypad, waarna je alleen maar de tag binnen 5 centimeter voor het keypad hoeft te houden om het alarm in of uit te schakelen. De RFID-reader ondersteunt tags volgens de normen ISO14443A en MIFARE Classic. Daarnaast moeten alle tags elk hun eigen unieke identificatie (UID) hebben.

Als we kijken naar de functies binnen Homey, dan zijn deze beperkt. Zo kun je slechts één pincode instellen die dan voor elke gebruiker hetzelfde is. Het is niet mogelijk om voor elke gebruiker een andere pincode aan te maken. Ook zijn de flow opties beperkt; het zijn vooral statusmeldingen die je in de flow kunt gebruiken om jezelf op de hoogte te brengen van de status van het keypad.

De pincode kun je instellen op de instellingenpagina van het Intelligent Keypad. Hier kun je ook de instellingen aanpassen voor de vertragingen voor de diverse modi, en hier kun je ook je RFID-tags aan- en afmelden. Hoe deze procedure precies werkt, heb ik helaas nergens kunnen vinden. De tags die ik momenteel in mijn bezit heb, werken jammer genoeg niet met dit keypad. Dit heb ik dan ook nog niet kunnen testen. Dit ga ik nog wel testen, houd daarvoor mijn socialemediakanalen in de gaten.

De Frient Intelligent Keypad is een mooi klein keypad met RFID-tagondersteuning dat alleen de basisfuncties ondersteunt. Het niet ondersteunen van meerdere pincodes of een koppeling met Heimdal en het niet kunnen opladen van het keypad vind ik wel een minpunt. Dit zijn voor mij toch wel belangrijke punten die een keypad moet hebben. Ook het ontbreken van goede informatie over hoe het keypad vanuit de basis werkt, vind ik wel een misser. Als je een enkele ruimte wilt beveiligen met een pincode, dan is dit keypad uitermate geschikt. Mocht je echter verschillende ruimtes of het hele huis willen beveiligen met meerdere gebruikers, dan vind ik dit keypad minder geschikt, omdat je dan dezelfde pincode moet gebruiken en ook geen mooie log kunt bijhouden van wie het keypad heeft bediend.

Op Instagram heb ik een reel gedeeld over hoe je een RFID tag kan koppelen aan het Frient keypad

https://www.instagram.com/p/C5IuwfvtST8/