Geofencing met Locative

Een tijd geleden heb ik al eens een video gemaakt over geofencing met IFTTT. Tot voor kort gebruikten ik IFTTT geofencing naar volle tevredenheid, echter begon de geofencing met IFTTT steeds meer te haperen en ik kon er niet echt meer vanuit gaan dat mijn huis in de goede modus werd gezet, daardoor kwam ik steeds vaker thuis met na dat ik de voordeur één millimeter had geopend en het alarm werd getriggerd. Dit is natuurlijk niet wenselijk als je na een dag hard werken thuis komt. Ik ben toen opzoek gegaan naar een alternatief, hier in huis heb ik een Tado thermostaat, in homey kon je de geofencing functie van de Tado gebruiken om je huis in de goede modus te zetten. Helaas hebben ze de Tado app geüpdatet en de geofencing functie uit de app gehaald. Deze optie viel dus al snel af. Een paar jaar geleden had ik al eens de smart presence app en de owntracks app gebruikt, die werkte voor mij ook niet echt heel goed. Dus die vielen ook al snel af. Tot ik opeens de locative app tegen kwam. locatieve is een app voor op een Apple IOS apparaat. Door middel van webhooks word de status aan homey doorgegeven waardoor homey op haar beurt de goede status voor je huis kan selecteren. In deze blog wil ik je gaan laten zien hoe je de locative app kan instellen.

Benodigdheden

  • Homey
  • Apple Iphone of Ipad

Webhook adres

Om een webhook in homey te kunnen aanroepen moet je simpel gezegd een internet adres hebben welke je naar homey toe stuurt. Dit adres is voor het grootste gedeelte al gemaakt door Athom, we dienen het adres alleen een klein beetje aan te passen zodat jou homey weet dat je haar bedoeld als het adres verstuurd word. Oke laten we eens gaan kijken naar het adres. Hier zien we het adres https://Homey-cloud-ID.connect.athom.com/api/manager/logic/webhook/event?tag=tag nu moeten we als eerste het homey cloud ID gaan invoegen. Het homey cloud ID kan je vinden in de homey app onder het tabblad meer >instellingen >algemeen, als je nu op de cijfers en letters tikt welke onder athom cloud ID staan worden deze automatische naar je klembord gekopieerd. Mocht je dit op een computer willen maken dan kan je het cloud ID ook vinden op de developer pagina onder tools> systeem, onder de systeem gegevens zie je in het rijtje cloudid staan. Kopieer nu de cijfers en letters die tussen de aanhalingstekens staan en kopieer deze met ctrl+c. de gekopieerde cloud ID kan je nu plakken in de URL link. Vervang nu de tekst Homey-cloud-ID voor jou gekopieerde cloud Id nummer. Je URL zou er nu ongeveer zo uit moeten zien.                                                      https://372d50ba5b8d661b359.connect.athom.com/api/manager/logic/webhook/event?tag=tag

Nu we dat gedaan hebben moeten we nog een event en een tag opgeven. Vervang het woord event achter webhook/ in een naam die je zelf mag bedenken, voor nu is het handig om locative in te vullen. Bij de tag vul je achter tag= home in. Als je link er zo uit ziet dan kun je deze nog een keer kopiëren en plakken. Als je dat gedaan hebt verander je bij één van de URL’s de tag in away je hebt als het goed is dan de volgende 2 URL’s

https://372d50ba5b8d661b359.connect.athom.com/api/manager/logic/webhook/locative?tag=home

https://372d50ba5b8d661b359.connect.athom.com/api/manager/logic/webhook/locative?tag=away

Bewaar deze link’s goed want deze gaan we straks gebruiken in de locative app op je iPhone of iPad

Homey Flow’s

We gaan nu eerste wat flows in homey maken zodat we deze straks meteen kunnen testen als we de gemaakte URL’s hebben ingevoerd in de locative app. Ga naar de flow editor en open een nieuwe flow. In de ALS kolom voeg je de logicakaart Een webhook is ontvangen in. Bij event vul je locative in dit omdat we dit ook in de zojuist gemaakte URL hebben opgegeven. In de EN kolom voeg je de logica kaart is precies in. druk nu op de tag en selecteer hier de tag in lokale tags, vul bij het tekst veld home in. In de DAN kolom voegen we voor nu de mobile kaart stuur een pushbericht in zodat we makkelijk kunnen zien of de flows straks werken en dan heb je even de gelegenheid om de locative app rustig een aantal dagen uit te testen voordat je er belangrijke taken aan gaat koppelen. Selecteer in de kaart een gebruiker die het berichtje moet ontvangen en typ een leuk bericht welke je wilt ontvangen zodra je thuis komt en de flow gestart word. Nu kun je de flow opslaan. Als je de flow hebt opgeslagen dan kan je de flow dupliceren zodat we ook een flow kunnen maken voor de away URL. Als je de flow hebt gedupliceerd dan verander je in de En kolom in het kaartje is precies de tekst home in away. Als laatste pas je in de DAN kolom de tekst in de mobile kaart stuur een pushbericht  aan naar een tekst voor als je weggaat, daarna kan je deze flow ook opslaan.

URL’s testen

Nu we de flows gemaakt hebben kunnen we de URL’s testen die we net gemaakt hebben. Kopieer een URL en plak deze in je browser en tik op gereed, nu zal de URL verzonden worden naar homy. Je krijgt als de URL goed is een wit scherm te zien met een ok er in. Kort daarna zal je een berichtje van homey krijgen welke je net hebt ingesteld in de flow.

Locative app

Installeer als eerste de locative app op je telefoon

https://apps.apple.com/nl/app/locative/id725198453

Als de app geïnstalleerd is open je de app, zoals je ziet is het nog een erg leeg scherm, om het scherm een beetje te vullen gaan we nu een locatie aanmaken, dit doe je door op het plusje rechts boven in de hoek te tikken. De app zal nu automatisch je locatie opzoeken. Met de slider die je onder je locatie ziet kan je de detectie radius opgeven. Ik zou deze tot het midden van de balk schuiven om een goede werking te krijgen. Mocht dit voor jou niet goed werken dan kun de slider aanpassen naar wat voor jou goed werkt. We gaan nu de eerder gemaakte URL’s plakken bij het kopje HTTP Push. Bij het tekst vak onder Trigger on Arrival plak je de link met de home tag die je gemaakt heb. In het tekst vak onder Trigger on Departure plak je de URL met de tag away als je dat gedaan hebt tik je op save in de rechter bovenhoek.  

Als je de URL’s heb geplakt in de locative app en je de instellingen hebt opgeslagen ben je klaar met het instellen van de app en homey. Nu kan het testen gaan beginnen. In de locative app kan je de events zien welke de app heeft waargenomen onder het tabblad events. Probeer dit gerust een paar dagen rustig uit en kijk wat er gebeurt als je de ingestelde geofence zone in en uit gaat. Mocht dit nou goed werken dan kan je de gemaakte flows aanpassen. Voeg dan in de DAN kolom de kaarten toe van welke je wilt uitgevoerd hebben zo dra je thuis komt of als je naar je werk gaat. Denk hier bij aan bijvoorbeeld aan het alarm en de verlichting welke je kan laten aan of uitschakelen zodra je thuis komt of weggaat.