LOQED App


Een tijdje geleden plaatste ik hier op HomeyCornelisse.nl een review van het LOQED smart lock. In die review schreef ik dat er door LOQED gewerkt werd aan een nieuwe app voor Homey. Inmiddels is de testversie van de app uitgebracht en kun je deze installeren.

In deze blog wil ik met jullie kijken naar deze nieuwe app, want er zijn handige en leuke nieuwe functies aan de app toegevoegd.

Om een goede vergelijking te kunnen maken, lijkt het me goed om eerst naar de oude app te kijken. De vorige app, die op 12 oktober 2020 is uitgebracht, is gemaakt door Bert van Hoekelen. Deze versie van de LOQED-app werkt goed op Homey maar bevat vooral de basisfunctionaliteit om het slot te openen en te sluiten met Homey. Het LOQED-slot bevat echter meer functies zoals Twist Assist en Touwtje uit de brievenbus, die door de oude versie van de app niet worden ondersteund.

Sinds kort is er dus een nieuwe app uitgebracht door LOQED, die is gemaakt door Arie J. Godschalk en Bert van Hoekelen. De app is nu, op het moment van schrijven, nog in de testfase maar al wel te gebruiken op jouw Homey.

Als je de nieuwe versie van de app installeert, moet je het slot opnieuw koppelen aan Homey. Dit komt doordat de nieuwe app gebruikmaakt van een nieuwe en veiligere OAuth-beveiliging. Daardoor is het opnieuw koppelen van het slot noodzakelijk voor een goede werking.

Als je het LOQED-slot toevoegt aan je Homey, kun je makkelijk vanuit het apparatentabblad in de Homey-app het slot bedienen. Zo kun je het slot (ont)vergrendelen, de deur openen of een van de andere functies aan- of uitzetten. Ook kun je vanuit hier makkelijk de status van de batterijen zien en een log bekijken, zodat je weet welke acties het slot heeft uitgevoerd.

Twist Assist is een functie van het LOQED-slot die ervoor zorgt dat als jij de knop van het LOQED-slot één keer draait, het slot dan meteen vergrendeld of ontgrendeld wordt. De knop draait dan automatisch het slot naar de stand waarin je de knop draait.

In de flow-editor kun je Twist Assist aan- of uitzetten met een DAN-kaart of een andere actie starten zodra Twist Assist wordt ingeschakeld of uitgeschakeld. Zelf heb ik Twist Assist standaard ingeschakeld staan omdat ik het een handige en makkelijke functie vind. Maar mocht jij nou bijvoorbeeld kleine kinderen in huis hebben, dan kan het natuurlijk wel handig zijn om deze functie tijdelijk uit te schakelen als de kinderen aan het spelen zijn en niet zomaar de deur kunnen ontgrendelen.

Naast de functie Touch to Open, die ervoor zorgt dat het slot opent met één aanraking, beschikt het LOQED smart lock ook over Touch to Connect.

Zodra je thuis komt, kun je de deur openen met Touch to Open. Touch to Open wordt geactiveerd zodra je de vooraf ingestelde zone van 500 meter rond je huis binnenkomt. Het slot weet dan dat je weg bent geweest en activeert daardoor de Touch to Open functie.

Nu zijn er natuurlijk ook momenten dat je wel weg bent maar niet meer dan 500 meter van je huis vandaan gaat, denk aan even iets pakken uit de schuur of garage, gezellig een praatje maken met de buurman of de hond uitlaten. Voor die situaties kun je Touch to Connect gebruiken. Deze functie zorgt ervoor dat als je telefoon in de buurt komt van het slot, je het slot toch kunt openen met één aanraking. Zodra je het slot aanraakt, zie je op het schermpje “connecting to phone” staan. Op dat moment is het mogelijk voor je telefoon om contact te maken met het slot om vervolgens de deur te openen.

Voor de Touch to Connect functie is het wel goed om te vermelden dat hier ook een veiligheidsrisico aan zit. Het kan namelijk in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat het LOQED denkt dat je buiten bent terwijl je gewoon binnen bent. Met de Touch to Connect functie ingeschakeld, kun je de deur dan gewoon met één aanraking openen zonder dat je toegang hebt tot het LOQED-slot met je telefoon of code. Daarnaast is het ook zo dat als jij met de buurman staat te praten en je telefoon in het Bluetooth-bereik van het LOQED is, je ook de deur gewoon kunt openen met een aanraking en dus iedereen je huis in kan lopen. Houd hier dus rekening mee als je deze functie gaat gebruiken. Mijn advies is dan ook om in een flow die je maakt met de Touch to Connect functie er altijd een wachtkaart aan toe te voegen die na een x aantal minuten de Touch to Connect functie weer uitschakelt, zodat je niet vergeet de functie weer uit te schakelen.

Een van de meest gevraagde functies was de Touwtje uit de brievenbus functie. In de nieuwe app is deze functie dan ook toegevoegd.

Hoe werkt Touwtje uit de brievenbus? Met de Touwtje uit de brievenbus functie kan iedereen zonder sleutel, code of smartphone de deur openen met één aanraking. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een feestje geeft en niet elke keer naar de deur wil lopen om deze open te moeten doen, of als de kinderen aan het buiten spelen zijn en steeds heen en weer lopen. Omdat iedereen de deur kan openen zonder sleutel, ontvang je van LOQED na 4 uur een mailtje ter herinnering dat de functie nog aanstaat, zodat je het niet vergeet uit te zetten. Ook de Touwtje uit de brievenbus functie kun je met flows in- of uitschakelen, zodat je bij het eerste feestje alleen maar de partymodus op Homey hoeft aan te zetten.

Zoals je hieronder ziet, zijn er een aardig aantal flowkaarten bijgekomen met de lancering van versie 3 van de LOQED-app.

Naast de kaarten voor Twist Assist, Touch to Connect en Touwtje uit de brievenbus beschikt de app nu ook over kaarten die kunnen aangeven dat de LOQED geopend is en ook een kaart die aangeeft wie de deur heeft geopend, zodat je iedereen een persoonlijke binnenkomst kan geven en je jezelf een notificatie kan sturen zodat je weet dat iemand thuis is.

Voor de Homeykit-appgebruikers onder de Homey-gebruikers heb ik misschien minder leuk nieuws. Het gebruik van de Homeykit-app levert een bug op bij het LOQED-slot in combinatie met de nieuwe app. De Homeykit-app zorgt ervoor dat de actie die je geeft aan het LOQED-slot 2x wordt uitgevoerd, waardoor de motor van het LOQED-slot onnodig gaat draaien, waardoor de batterijen sneller leeg raken en het slot onnodig veel geluid maakt.

Maar niet getreurd, want er is een oplossing als jij de sterk verouderde Homeykit-app gebruikt. Naast dat de app sterk verouderd is, werkt deze app ook niet op de Homey Pro 2023. Om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt met het LOQED-slot en toch je Apple HomeKit gekoppeld wil laten aan Homey, kun je de Homeykitty-app installeren. Deze app is, net als de Homeykit-app, gemaakt door Robert Klep en levert geen problemen op met het LOQED-slot. Heb jij dus een LOQED-slot en gebruik je de Homeykit-app, dan is het overstappen naar de Homeykitty-app aanbevolen/noodzakelijk om de nieuwe LOQED-app zonder problemen te kunnen gebruiken.

De nieuwe LOQED-app is sterk verbeterd qua functies en de nieuwe functies zijn ook erg handig. Nu kun je makkelijk functies van het slot automatiseren zonder elke keer de LOQED-app erbij te moeten pakken, en kun je het slot nog beter integreren in jouw smart home. Daarnaast kun je nu ook een mooie log voor jezelf maken of jezelf een notificatie laten sturen als iemand de deur van het slot afhaalt of er juist opzet, waardoor je een mooi overzicht krijgt van wat er in huis gebeurt.

Voor de flows zijn er nu dus uitgebreide mogelijkheden. Echter mis ik nog wel een functie om de status van het slot te kunnen gebruiken die detecteert of je binnen of buiten bent. Het slot weet dit namelijk en daarmee zou je naar mijn idee een betere en veiligere flow kunnen maken met de Touch to Connect functie. Ook de EN-kaarten zouden naar mijn idee wel uitgebreid mogen worden met kaarten om de statussen van de Touwtje uit de brievenbus functie en de Touch to Connect functie makkelijker te kunnen controleren in een flow, zodat je niet met tags en logica-kaarten hoeft te werken, wat voor veel Homey-gebruikers toch altijd wel lastig blijft. Desalniettemin is de nieuwe LOQED-app een goede en stabiele app waarmee je het LOQED-slot nog slimmer kunt maken dan dat het al is en dus echt een aanwinst voor je smarthome.