Zones structuur

Aan Homey kun je meer dan 50.000 apparaten koppelen. Om al deze apparaten goed vindbaar te houden, kun je ze indelen in zones. Natuurlijk zijn er in huis of op kantoor ook apparaten die je niet vaak gebruikt. Deze hoeven niet bovenaan in de lijst met apparaten te staan. In deze blog wil ik kijken hoe je de zones in een door jou gekozen volgorde kunt zetten en hoe je meer orde en structuur kunt aanbrengen in de zones en je flows.

Vanuit Homey kun je zones niet in een door jou gekozen volgorde zetten. De Homey app rangschikt de zones op basis van de eerste letter van de zone naam in alfabetische volgorde. Om de zones toch in een andere volgorde te zetten, moeten we kijken naar de naamgeving van onze zones.

Wat betreft de beste naamgeving voor zones zijn er verschillende meningen. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden die je zou kunnen gebruiken.

 1. Gebruik van zone nummers, bijvoorbeeld 0.0, 0.1, of 2.3, gevolgd door de naam van de zone:
 • 0.0 Algemeen
 • 1.0 Woonkamer
 • 2.0 Slaapkamer

Enzovoort. Op deze manier kun je alle zones een eigen nummer geven. Je kunt er ook voor kiezen om met tientallen of honderdtallen te werken. Bijvoorbeeld, alles van 0.0 behoort tot ‘Algemeen’ en alles van 10.0 of 100.0 hoort bij de begane grond. Op die manier kun je ook makkelijk herkenbare subzones maken, bijvoorbeeld 10.1 of 10.2 zijn dan subzones.

Voorbeeld van genummerde zones met subzones:

 • 100.0 Woonkamer
  • 100.1 Zitgedeelte
  • 100.2 Eetkamer
 1. Gebruik van zoneletters. Voor elke zone-naam kun je ook een letter toevoegen. Bijvoorbeeld, de zone ‘Algemeen’ wordt dan A. Algemeen en de zone ‘Woonkamer’ wordt dan B. Woonkamer. Mocht je dan subzones willen maken, kun je dit combineren met nummers.

Voorbeeld van subzones met letter en nummer:

 • A. Woonkamer
  • A1. Zitkamer
  • A2. Eetkamer
 1. Gebruik van zonecodes. Sommige mensen vinden het ook handig om de zone een bepaalde code te geven, gebaseerd op verschillende criteria. Zo kun je een zone aanmaken waar alleen apparaten worden geplaatst die met verwarming te maken hebben of met beveiliging. Vaak wordt er in de zonecode verwezen naar het type apparaat, verdieping en in welke ruimte deze zich bevindt. Zo’n code zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien: 100_bev_00_wk_00. Aan deze code kun je aflezen dat het gaat om een zone voor beveiliging op de begane grond in de woonkamer, en dit is de hoofdzone omdat de naam eindigt op 00. Op deze manier kun je voor elk type installatie, ruimte en verdieping een eigen zone maken.

Voorbeeld van subzones met gebruik van codes:

 • 100_bev_00_wk_00
  • 100_bev_00_zk_01
  • 100_bev_00_ek_02
 • 200_km_01_sk_00
  • 200_km_01_vw_01
  • 200_km_01_vl_01

Zoals je ziet, zijn er verschillende manieren om je zones een naam te geven en structuur aan te brengen, en dan heb ik nog maar een paar opties genoemd. Welke manier je ook kiest, het is altijd goed zolang het maar voor jezelf en de mensen om je heen makkelijk en begrijpelijk blijft. Daarnaast zou ik ook het advies willen geven om de namen die je aan je zones geeft ook te gebruiken in de map namen voor je flows, en eventueel ook een gedeelte van de zone naam in de naam van het apparaat. Op die manier ga je na verloop van tijd vanzelf herkennen welke zone het is als je in een melding ziet dat er iets aan de hand is in zone 100.0, en kun je sneller en gerichter zoeken naar het probleem.