Schakelen op activiteit

Met homey kan je op verschillende manieren je verlichting schakelen op basis van activiteit. In deze blog wil ik je mee nemen langs deze verschillenden opties, zo wil ik gaan kijken naar de zone activiteit van homey en het schakelen van de verlichting direct met de sensor.

Waarom willen mensen nou eigenlijk bijvoorbeeld hun verlichting schakelen als er activiteit is, een van de vaakst gehoorde redenen is dat mensen energie willen besparen, zo willen ze er voor zorgen dat de verlichting niet te lang blijft branden als er niemand meer in de ruimte is, en er zo voor zorgen dat de verlichting niet onnodig blijft branden door dat een huisgenoot vergeet de schakelaar uit te doen.

Een ander reden kan beveiliging zijn, mensen willen dan dat de verlichting automatisch aan gaat als ze niet thuis zijn en daar mee een eventuele inbreker willen afschrikken, denk maar aan de good old tuinlamp met ingebouwde bewegingssensor.

Homey heeft een optie ingebouwd die zone activiteit heet, deze optie zorgt er voor dat alle bewegingssensoren en raam/deur sensoren in een zone de zone actief kunnen maken, daar mee wordt er aangeven dat er activiteit in de zone is, met de status van de activiteit in een zone kan je dan bijvoorbeeld je verlichting schakelen.

In homey heb je in de flow editor de volgende ALS flow kaarten beschikbaar voor zone activiteit, je vindt deze kaarten door in de flow editor een zone te selecteren.

Met de kaart De zone actief wordt en de kaart De zone inactief wordt kan je de verlichting meteen aan of uitschakelen zodra de zone actief/inactief wordt, voor het inschakelen van de verlichting geldt dat een van de bewegingssensoren of raam/deur sensoren in de zone actief moet worden om de verlichting in te kunnen schakelen.

Voor het uitschakelen geldt dat alle bewegingssensoren en raam/deur sensoren in de zone inactief moeten zijn voordat de verlichting uit zal gaan, heb jij dus bijvoorbeeld een bewegingssensor op de slaapkamer hangen en een raam/deursensor op het slaapkamer raam gemonteerd, dan zal de verlichting alleen uit gaan als er geen beweging meer is en het slaapkamer raam dicht is, maar als je tijdens het slapen graag het raam open hebt staan zal de verlichting niet meer uit gaan na dat je in bent bent gaan liggen, om dit probleem op te lossen kan je de sensor uitsluiten van de zone, hiermee zorg je er voor dat de sensor de zone niet meer kan activeren en actief houdt, wil je weten hoe je een sensor kan uitsluiten van een zone lees dan mijn blog Sensoren uitsluiten

Kijk dus even goed naar elke sensor in een zone en bepaal dan welke sensor je zone mag activeren en actief mag houden en sluit de overige sensoren uit van de zone om ongewenst schakel gedrag te voorkomen.

Met de kaart De zone is al minuten minuten actief en de kaart De zone is al minuten minuten inactief, kan je de verlichting uitgesteld aan of uit laten gaan, zo kan je opgeven dat de verlichting 1 minuten na dat de zone inactief wordt pas uit mag gaan, om jezelf wat tijd te geven om een ruimte te verlaten of om eerst nog anderen onderdelen van de flow uit te laten voeren voor dat de verlichting uit gaat.

Zo kan je met deze kaarten er bijvoorbeeld ook er voor zorgen dat de zone minimaal 10 minuten actief moet zijn voordat de verwarming aan gaat in die ruimte en dat de verwarming na 30 minuten inactiviteit weer uitgaat.

Zolang de zone dus actief blijft zal de verwarming aan blijven, mocht jij dus even een wat te drinken gaan pakken en even naar het toilet gaan dan zal de verwarming gewoon aanblijven, als je maar binnen 30 minuten weer in de zone bent, duurt jou afwezigheid langer dan 30 minuten dan gaat de verwarming wel uit.

Wel is het belangrijk dat je regelmatig de bewegingssensor activeert zodat je de zone actief blijft, ben je in de zone maar kan de bewegingssensor jou niet detecteren dan zal alsnog de verlichting uitgaan als er geen andere sensoren zich in de zone bevinden die de zone actief kunnen houden, dan gaat dus gewoon de verlichting weer uit ook al is dat dan niet de bedoeling.

Kijk dus goed waar je de verschillende sensoren plaatst om een zo goed mogelijke werking te kunnen krijgen.

Naast de zone activiteit is er ook de mogelijkheid om direct met de sensor de verlichting aan en uit te schakelen, hiervoor gebruiken wij de opties van de sensor zelf en een wacht kaart.

Met de wacht kaart kunnen we er voor zorgen dat de verlichting niet uitgaat zolang er beweging in de ruimte is, dit vergt wel wat meer inspanning om de juiste wacht tijd uit te zoeken maar dit geeft je wel meer aanpas mogelijkheden.

Om te laten zien hoe het werkt met het direct schakelen van de verlichting met de sensor wil ik mijn badkamer verlichting als voorbeeld gebruiken.

Op mijn badkamer heb ik twee sensoren hangen van Aqara, allebei de sensoren kunnen de verlichting aanzetten, allebei de sensoren kunnen ook de verlichting uitzetten, maar hier zit nog wel een controle functie tussen.

Zodra een van de sensoren uitgaat wordt er een wacht kaart van twee minuten geactiveerd, na die 2 minuten wordt er gecontroleerd of allebei de sensoren uit zijn, is een van de sensoren nog aan dan blijft de verlichting ook aan, zijn allebei de sensoren uit dan gaat de verlichting ook uit.

De wacht kaart gebruik is als extra tijd, in de extra tijd kan ik laten weten dat ik nog in de ruimte ben zodat Homey er voor zorgt dat de verlichting aan blijft, ik heb dus in mijn geval twee minuten de tijd om dit te laten weten, geef ik in de extra tijd niet aan dat ik nog in de ruimte ben dan gaat de verlichting wel uit.

Op deze manier kan je dus de verlichting schakelen direct met de sensor en maakt het dus niet uit of je een of meerdere sensoren gebruikt, omdat ik de sensoren parallel aan elkaar heb gekoppeld zal de verlichting pas uit gaan zodra de laatste sensor uit is.