Loqed Smart Lock

Tegenwoordig zijn er een groot aantal smartlocks op de markt, Nuki, Bolt, Danalock, Tedee, Klik, Yale en zo kan ik nog wel even doorgaan. Vandaag gaan we kijken naar de Loqed smartlock. Wat maakt deze smartlock nu anders dan al die andere smartlocks?

Een ding wat smartlocks gemeen hebben, is dat je ze kunt bedienen met je telefoon via een app. Wat veel sloten ook gemeen hebben, is dat ze werken volgens het principe dat je een sleutel in je cilinder steekt, en daar kun je dan vervolgens het slimme deurslot overheen monteren, zodat het slimme deurslot de sleutel omdraait. 

Bij Loqed doen ze dat anders. De Loqed werkt namelijk keyless, hierdoor is de montage van het Loqed slot wel iets meer werk, maar dit keyless principe zou het voor een inbreker moeilijker moeten maken om je deur open te breken, omdat er geen cilinder meer aan de buitenkant van je deur zit.

In de doos

Laten we eens kijken wat er allemaal in de doos zit.

In de doos vinden we het Loqed slot zelf

– Loqed bridge               – Half cilinder 

– 8x AA batterij              – Touchscreen

– Deurhendel                   – Verschillende afdek kapjes      

– Installatie materiaal                                                                                     (schroeven, ringen schroevendraaier en inbussleutel)

De handleiding is niet bijgevoegd maar online te vinden 

via deze link: Installatie handleiding

Bron: https://loqed.com/nl/

Installatie

Het installatieproces van het Loqed smart lock is, in tegenstelling tot een Nuki of een ander deurslot, iets meer werk, Loqed geeft zelf een installatietijd van 30 minuten aan, deze tijd klopt aardig, in totaal ben ik tussen de 35 en 45 minuten bezig geweest om dit slot geïnstalleerd te krijgen. 

Tijdens de montage liep ik tegen het probleem aan dat de afdekplaten van mijn oude deurbeslag heel stevig vastgeplakt zaten omdat ze te snel waren gemonteerd na het schilderen, hierdoor moest ik flink met een hamer aan de slag om ze los te krijgen, houdt hier dus rekening mee als je dit slot wilt gaan installeren, omdat er eventueel nog wat reparatiewerkzaamheden bij kunnen komen. Voor de rest verliep het installatieproces soepel en snel, via de handleiding wordt je op een makkelijke en interactieve manier door het installatieproces geleid. Het zelf installeren van de slot is dan ook prima te doen voor iedereen die een beetje handig is. 

Wil je dit slot liever laten installeren? Dan kan dat ook, op de site van Loqed is een lijst te vinden met bedrijven die dit slot voor je kunnen installeren

Gebruik van het Loqed slot

Hoe wel ik best sceptische was over dit slot, is dat tijdens het gebruik van dit slot eigenlijk helemaal veranderd, hoewel ik het de eerste keer van huis gaan best spannend vond, ging het tot m’n eigen verbazing heel makkelijk en soepel. 

Zodra je buiten staat detecteert het slot dat meteen en krijg je op het schermpje meteen de optie te zien om de deur te vergrendelen, dit kan je dan doen door een keer op het schermpje te tikken, waarna het slot vergrendeld, kom je weer thuis dan duurt het in mijn geval 2 tot 5 seconden tot dat ik de optie touch to open te zien krijg, waarna je met een tik op het schermpje de deur kan openen wat erg makkelijk en prettig is. 

Mocht je de pincode functie ingesteld hebben dan kan je deze meteen gebruiken als je thuis komt. De pincode kan je invoeren door met de pijltjes op het touch scherm omhoog of naar beneden te gaan, dit werkt voor een klein scherm verrassend goed. Het slot opent en sluit de deur snel af, wel gaat dat gepaard met wat geluid, wat normaal is voor een elektrische smart lock. 

Loqed app

De app van Loqed is een app welke makkelijk in gebruik is. Als je de app opent krijg je meteen je sleutelbos te zien met alle gekoppelde Loqed sloten, ook zie je meteen de status van de batterij en het slot. 

Zodra je op het slot tikt krijg je meteen de opties te zien om het slot te openen, ontgrendelen en te vergrendelen. Ook kan je hier sleutels aan je account toevoegen en de instellingen aan het slot en de bridge aanpassen om het slot helemaal op jou deur af te stellen. 

Op de instellingen pagina is het ook mogelijk om een automatische ontgrendel en vergrendel tijd in te stellen waarop het slot zich automatisch ontgrendeld en vergrendeld, wat makkelijk kan zijn als je wil dat de deur elke dag voor het slapen gaan automatisch op slot gaat, en elke morgen weer ontgrendeld wordt.  

Homey

Het Loqed slot is te koppelen aan Homey, hiervoor dien je de Loqed te koppelen aan de meegeleverde bridge en de Loqed app te installeren op jou Homey. Momenteel zijn ze van Loqed bezig met een nieuw app te laten maken door Arie J. Godschalk welke je ook kan kennen van de  virtuele apparaten app, chronograph app en nog vele andere apps. 

Op het moment dat ik het Loqed slot aan het testen ben, gebruik ik de test versie van de Loqed app, in de test versie heb je meer opties voor het bedienen van je slot dan in de regulieren versie.  Met de komst van de nieuwe app welke eind december verwacht wordt komt ook de veel gevraagde touwtje uit de brievenbus functie beschikbaar. 

Flow opties

Zoals je hier boven ziet zijn er voldoende opties om het slot met homey te bedienen, je kan zelfs iedereen een eigen binnenkomst geven door de kaart Sleutel name heeft deur vergrendeling te gebruiken, of je maakt een schema waneer de deur ver/ontgrendeld moet worden.   

Flow Voorbeelden

Hier onder zie je enkele voorbeelden van flows welke je kan maken voor het Loqed slot 

Conclusie

Zoals ik hier boven al zij was ik erg sceptisch over dit slot, maar dat is in de afgelopen maand dat ik dit slot nu in gebruik heb compleet veranderd. Hoewel de montage iets meer werk is dan de meeste andere smart Locks is het gebruik daar in tegen erg prettig, het slot werkt snel, ook het met een vinger kunnen openen en afsluiten van de deur vind ik erg prettig. Wel zou ik je wel willen aanraden om het powerpack van €50,- er bij te bestellen, hoe lang de batterijen precies mee gaan kan ik nu niet zeggen maar het kunnen opladen van het slot maakt dit slot net een stukje handiger, en hoef je niet elke keer een acht tal batterijen aan te schaffen om het slot draaiende te houden. Met de komst van de nieuwe homey app zijn er ook genoeg mogelijkheden om dit slot op te nemen in je smarthome en helemaal naar wens te automatiseren, zo kan je een mooie log maken in homey wie de deur open of vergrendeld of de deur vast ontgrendelen als je de straat in rijd zodat je met een vinger aanraking de deur kan openen.