Smpl Display

Met homey kan je veel gegevens verzamelen van je huis, denk hier bij aan de temperatuur van elke ruimte of er een raam of deur open staat of de verlichting aanstaat en zo kan ik nog wel even door gaan. Om snel en makkelijk inzicht te krijgen in deze informatie kan je een dashboard ophangen waar je al deze gegevens kan zien. Het probleem met een dashboard is echter dat deze ook heel veel informatie kan bevatten wat niet voor elke ruimte nodig is, ook gebruiken deze vaak dag en nacht stroom waardoor je verplicht bent een stopcontact in de buurt te hebben waardoor je minder flexibel bent in het ophangen van een dashboard, daarnaast vereist een tablet dashboard vaak ook extra apparatuur waardoor het ophangen van een tablet dashboard snel oploopt in de kosten. In deze blog wil ik met jullie gaan kijken naar het Smple display, het Smple display is op de site van smplproducts voor 125,- euro aan te schaffen. Is dit display echt zo simpel, en is het een goede vervanger voor een tablet dashboard? je leest het allemaal hieronder in deze blog.

In de verpakking

In de verpakking vind je:

– 1x Smpl display

– 1x Muur plaat

– 2x CR2450 knoopcell batterijen

Specificaties

– Is klein van formaat 89x52x14 mm (lxbxd)

– Heeft een E-ink scherm

– Werkt draadloos via het Zigbee protocol

– Werkt op 2 CR2450 batterijen

– Magnetische op te hangen met de meegeleverde muurplaat

– Is zowel horizontaal als verticaal te gebruiken

Wat kan je er mee?

Waar je bij een tablet dashboard heel je huis kan bedienen, kan je met het smpl display alleen gegevens weergeven. In de homey app kan je verschillende weergaven voor dit display aanmaken waardoor je niet gebonden bent aan één schermweergaven en je dus doormiddel van flows kan wisselen tussen deze weergaven, waardoor het display precies de informatie kan geven welke op dat moment nodig is. Op het smple display heb je vier posities waar je gegevens kan weergeven, op deze posities kan je de waarde van een apparaat weergeven maar ook de waarde van een variabele, wat het een veelzijdig display maakt.

Doordat je verschillende waardes kan weergeven, kan je voor elke situatie een apart display maken, denk hierbij aan een display voor je weerstation, of een apart display voor de beveiliging, je kan het zo gek niet bedenk of je kan er wel een display voor maken.

Batterijverbruik

Het smpl display zou meerderen maanden op de twee meegeleverde CR2450 knoopcell batterijen mee moeten gaan, hoelang ze precies meegaan kan ik nu nog niet zeggen want daar heb ik dit display nog tekort voor in gebruik. Tijdens het ontwikkelen van het display en de app hebben ze er wel voor gezorgd dat het display vanuit de basis zo energiezuinig mogelijk omgaat met de batterijen, zo ververst het display minimaal om de minuut en kan je met het maken van flows er voorzorgen dat als je niet thuis bent het bijwerken van het display pauzeert, en bij thuiskomst het bijwerken weer wordt hervat om batterij te besparen. Bij het maken van flows is het dus wel goed om hier rekening mee te houden, hoe vaker je het display laat verversen/wisselen van weergaven hoe sneller de batterijen leeg zijn. Mochten ze in de toekomst nog een nieuwe versie van dit display gemaakt gaan worden, dan zou een oplaadbare accu wel een mooie toevoeging zijn voor dit display.

Installatie

Om het smple display op homey te installeren moet je als eerste de smpl app installeren op homey. Deze app is gemaakt door Leendert De Kok, Leendert is ook de maker van onder andere de Beacon app en de P1 Slimme meter app.

Ga naar de smpl app (alleen beschikbaar voor de homey pro)

Als je de app hebt geïnstalleerd kan je het display gaan toevoegen aan homey, zoals je hier onder in de video kan zien.

Nadat je het smpl display hebt gekoppeld aan homey kan je de weergaven aanmaken, dit doe je door in de homey app in het tabblad meer naar apps te gaan en vervolgens naar de smpl app, dan ga je naar configureer app, tik daarna op de zwart met witte plus in de rechter bovenhoek om een nieuwe weergaven aan te maken. Vervolgens kom je op de pagina terecht waar je de sensoren kan toevoegen, door op een van de vakjes te tikken waar selecteer een sensor template staat kan je een apparaat of variabele toevoegen aan je weergaven. Voor elke apparaat of variabele die je toevoegt geldt dat je ook een pictogram en naam kan opgeven voor deze sensor zodat je het display helemaal naar eigen wens kan maken.

Flow opties

In homey heb je de volgende opties voor het maken van flows

In de ALS kolom heb je de volgende opties

In de EN kolom heb je deze optie

En voor de DAN kolom zijn deze opties beschikbaar.

Flows

Als je een weergave indeling hebt aangemaakt kan je doormiddel van onderstaande flow de indeling naar je display sturen.

Conclusie

Het smpl display is een mooi en klein schermpje waar je makkelijk en snel informatie op kan aflezen. Het smpl display doet echt zijn naam eer aan want hij is echt simpel in gebruik, je hoeft geen ingewikkelde instellingen pagina’s door te worstelen om een mooi informatie schermpje te maken. Door dat ze gebruik hebben gemaakt van een E-ink scherm is hij goed en duidelijk af te lezen en is het prettig om naar dit schermpje te kijken, het enige nadeel is dat hij in donkere ruimten dan wel slecht aftelezen is. Het smpl display is geen vervanger voor een tablet dashboard, het smpl display is meer een extension voor je tablet dashboard, omdat je niet in alle ruimtes de informatie van heel je huis nodig hebt, denk hier bij aan bijvoorbeeld een baby/kinderkamer, maar door het plaatsen van een smpl display kan je toch de belangrijkste informatie voor die ruimte zien. Ook voor op een kantoor zou ik wel een toepassingen zien voor het Smpl display, voor bijvoorbeeld het aangeven of een vergaderruimte bezet is of niet, je kan dit display met de bijgeleverde muur plaat prima naast een deur plaatsen zodat je collega’s kunnen zien of de ruimte beschikbaar is, kortom dit scherm kan in veel situaties toegepast worden. Dan de prijs van 125,- euro, deze prijs is aan de hoge kant voor het kleine schermpje en het beperkt aantal gegevens wat je er op kan weergeven, voor deze prijs kan je ook een mooie tablet kopen en de homey web app er op weergeven, maar heb je nog helemaal geen dashboard in huis en moet je nog een tablet en home assistent installatie aanschaffen en je wil maar een aantal gegevens weergeven dan is het Smpl display zeker een goede optie. Al met al is het Smpl display een mooi en handig schermpje welke in elk interieur gebruikt kan worden en welke makkelijk in gebruik is.

Het Smpl display krijgt 3 van de 5 sterren

Plus punten

+ Makkelijk in gebruik

+ Zigbee protocol

+ E-ink scherm

+ Voor veel situaties te gebruiken

Min punten

– Batterij gevoed

– De prijs