Homewizard watermeter

(gesponsord bericht)

In mijn vorige blog heb ik het gehad over de P1 meter van Homwizard, deze kan echter alleen maar elektra en gas bijhouden, daarom wil ik in deze blog gaan kijken naar de Homewizard watermeter, zodat we een mooi plaatje kunnen krijgen van het verbruik in huis van zowel gas, water en licht.

De Homewizard watermeter is het nieuwste product in de Homewizard energy productlijn. De watermeter is op verschillende watermeters te monteren door de bijgeleverde adapter (Itron, Elster of Sensus analoge-watermeters) Met deze watermeter kan je dus bijhouden hoeveel water je verbruikt per dag, week, maand of jaar. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een elektrische boiler wilt gaan aanschaffen, zodat je weet hoe groot deze boiler moet zijn, of als je wilt weten wat het kost om een lekker warm bad te nemen, dan kan je kijken hoeveel water je verbruikt in combinatie met het gasverbruik. Onlangs heeft Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Herbers aangekondigd dat in 2035 een persoon niet meer dan 100 liter water per dag mag verbruiken, goed moment dus om eens te kijken wat je nu verbruikt per dag, zodat je eventueel al aanpassingen kan doen om je waterverbruik te verlagen.

In de verpakking

In de verpakking vind je:

– Wifi Watermeter
– Watermeter adapter
– 5V USB-C voeding
– 3 meter USB-C kabel
– Handleiding

Voeding

De Homewizard watermeter kan gevoed worden met de 5V usb-c voeding en de bijgeleverde usb-c kabel van 3 meter, je krijgt in de homewizard energy app dan realtime updates van de water meter. Mocht je bij je watermeter geen stopcontact hebben dan kan je de watermeter ook voeden met 2 CR123A batterijen, je krijgt in de Homewizard energie app dan 4x per dag een update van je waterverbruik.

Specificaties

– Wifi (2,4 GHz)

-12 maanden geschiedenis opslag

– Maximale meetsnelheid: 200 liter per minuut ( bij voeding via USB) 30 liter per minuut ( bij voeding via 2x CR123A batterij,1 jaar lang)

– Meeteenheid: 0.3 liter

– Automatische beveiligings updates

Energy+

Voor de watermeter zijn er nu nog geen extra opties met het energy+ abonnement, maar eind 2022 komt er een optie beschikbaar welke water lekkage kan detecteren, je krijgt dan een berichtje op je telefoon dat er een afwijkend watergebruik is gedetecteerd. In Nederland is schade door water lekkages een van de grootste schade posten, het is dus wel fijn dat je met deze watermeter een melding kan krijgen als er een leiding kapot gaat en je er op tijd bij kan zijn om de schade te kunnen beperken.

Flow kaarten homey

In de flow editor zijn onderstaande kaarten beschikbaar om flows mee te maken. Er zijn voor deze water meter alleen Als kaarten beschikbaar

Installatie watermeter

In onderstaande video kan je zien hoe je de watermeter kan installeren in de Homewizard energy app en hoe je hem vervolgens kan koppelen aan Homey.

Conclusie

Deze watermeter is net zo als de P1 meter makkelijk te installeren. Door dat je hem kan voeden met zowel een adapter als met batterijen is deze meter voor elke toepassing wel geschikt en zit je dus niet vast aan het nodig hebben van een stopcontact bij de watermeter.

De Homewizard watermeter krijgt 4 van de 5 sterren

+ Makkelijke installatie

+ Duidelijk inzicht in het verbruikte water

+ Realtime informatie van watermeter (via usb voeding)

– Nog geen extra opties beschikbaar via energy+ abonnement