Homewizard P1 meter

Gesponsord bericht

Nu de energie prijzen zo hoog zijn, is het goed om inzicht te krijgen in je energie verbruik, dit kan je doen door aan je slimme meter een dongle te hangen welke de gegevens via de P1 poort doorstuurt naar een website en of app, zodat jij als gebruiker snel en makkelijk toegang hebt tot deze gegevens. De Homewizard P1 meter is ook zo’n dongle. Deze P1 dongle is bij Homewizard te verkrijgen voor 29,95 Klik hier om hem te bestellen

De Homewizard P1 meter is een van de slimme apparaten uit de energy productlijn van Homewizard. De P1 meter van Homewizard is makkelijk in gebruik, binnen 5 minuten na het uitpakken van de P1 meter kan je de gegevens zien binnenstromen in de Homewizard energy app, waarna je meteen kan beginnen met het inzichtelijk maken van je energie verbruik.

In de verpakking

In de verpakking vind je een kleine handleiding en de P1 meter zelf. Deze P1 meter kan gevoed worden door de slimme meter, daarom is er geen voedingsadapter meegeleverd, wel is het belangrijk om te kijken naar de SMR versie van je slimme meter, heeft jou meter een SMR versie lager dan 5.0 dan heb je wel een extra voedingsadapter nodig, je slimme meter levert dan niet genoeg stroom via de P1 poort om de Homewizard P1 meter te laten functioneren. Heb je een slimme meter met SMR versie 5.0 of hoger dan heb je geen extra voedingsadapter nodig, de P1 meter wordt dan via de slimme meter van stroom voorzien.

16

Als je bent ingelogd in de Homewizard energy app, kan je een apparaat gaan toevoegen. Selecteer hier de P1 meter, zorg nu dat het apparaat is ingeplugd in de P1 poort van je slimme meter, als de led ring wit brand/pulseert staat hij aan. Houdt de knop in het midden van de P1 meter een aantal seconden ingedrukt tot hij donker blauw gaat branden, dan staat hij in de koppel modus en kan je verder met het installatie proces om de P1 meter te koppelen aan je wifi netwerk. Als je klaar bent met het installatie proces in de Homewizard energy app, krijg je meteen het huidige verbruik te zien en ben je klaar met het installeren van je Homewizard P1 meter.

Energy +

In de Homewizard energy app, heb je een optie voor het aanschaffen van een abonnement voor energy + Dit abonnement kost 0,99 per maand en geeft je extra functionaliteit in de energy app. Met het Energy + abonnement blijft je energie geschiedenis langer bewaart, kan je een melding krijgen als er een afwijkend stroom of gas gebruik word gedetecteerd, kan je de data exporteren naar een .csv bestand voor Microsoft Exel, is er een beter inzicht voor 3 fase installatie beschikbaar, doordat je dan per fase het verbruik kan zien, en voor een energy socket word de EnergySaver optie beschikbaar, hier mee kan je bijvoorbeeld slim je apparaten schakelen i.c.m zonnepanelen.

Homey

Deze Homewizard P1 meter kan je ook koppelen aan homey, hiervoor moet je de Homey Homewizard app installeren van community developer Jeroen Tebbens. Deze app is nu alleen beschikbaar voor de homey pro gebruikers.

Als de app is geïnstalleerd kan je de Energy (P1 Dongle) selecteren om het toe te voegen aan je homey. De app kan de meter meteen vinden, mocht de meter niet gevonden worden, kijk dan in de Homewizard energy app of het schuifje achter de lokale API aan staat, deze kan je vinden in de Homewizard energy app bij het tandwieltje > meters > P1 meter.

Flow kaarten

In homey zijn er verschillende Flow kaarten beschikbaar voor de P1 meter waarmee je flows kan maken. Voor deze P1 meter zijn er alleen ALS kaarten beschikbaar.

Conclusie

De Homewizard P1 meter is een erg makkelijke meter welke door iedereen geïnstalleerd kan worden, de installatie verloopt makkelijk en snel, binnen een mum van tijd krijg je de gegevens van je slimme meter te zien in de Homewizard energy app en kan je beginnen met het inzichtelijk maken van je energie verbruik. Doordat de P1 meter via wifi verbonden kan worden aan je netwerk, en hij in zijn eigen ecosysteem standalone werkt, is hij niet afhankelijk van een basisstation of andere apparaten, door de beschikbare lokale API kan je hem ook makkelijk koppelen aan anderen systemen zoals bijvoorbeeld Homey, hierdoor blijven je gegevens lokaal in je eigen netwerk, wat ik echt wel een plus punt vind van deze meter. Ook het realtime updaten van de waarde van de energiemeter vind ik een plus punt, dit is namelijk bij anderen merken P1 dongles niet altijd het geval, waardoor je soms even moet wachten op de juiste waarde, maar daar heeft deze dongle dus geen last van. De Homewizard energy app vind ik erg duidelijk en overzichtelijk, je krijgt mooie grafieken te zien die je per 5 seconden kan uitlezen wat een goed beeld van je verbruik weergeeft. Het energy + abonnement heeft leuke en handige extra functies zoals bijvoorbeeld een stand-by grafiek waarmee je heel snel en makkelijk het stand-by verbruik in kaart kan brengen, ook kan je met het energy + abonnement de energy socket slim schakelen op basis van de opgewekte stroom door je zonnepanelen. Wat ik wel jammer vind aan de Homewizard energy app, is dat je niet kan zien of het dal of piek tarief actief is, de app ondersteunt wel een dubbele meter maar het is niet makkelijk zichtbaar welke meter er actief is. Ook het toevoegen van een vastrecht tarief is niet mogelijk waardoor de prijzen voor het gebruik kunnen afwijken van de energie rekening van de netbeheerder. De homey Homewizard app werkt net zo als de homewizard energy app erg makkelijk, er zijn voldoende flow opties beschikbaar, hierdoor kan je een prima inzicht kan krijgen in je energie verbruik, en kan je op een slimme manier met je energie verbruik om gaan door het maken van flows. Ook in de homey app mis ik wel een optie voor het piek en dal tarief, deze is echter wel zelf te maken, maar het zou makkelijker zijn als deze standaard als flow kaart beschikbaar zou zijn, zodat je op basis van het dal of piektarief apparaten kan aan of uitschakelen.

De Homewizard P1 meter krijgt 4 van de 5 sterren

+ Makkelijke installatie

+ Duidelijk inzicht in de verbruikte energie van zowel elektra als gas

+ Realtime informatie van elektra meter

– Geen inzicht wanneer dal of piek tarief actief is

– Geen vastrecht tarief kunnen toevoegen