Wat we nu weten van de Homey pro 2023

Onlangs op 12-oktober-2022 heeft Athom het bedrijf achter de Homey een nieuwe Homey pro gelanceerd. Deze Homey pro 2023 is qua hardware gebaseerd op een raspberry pi compute module, met maar liefst 8 antennes aan boord, voor zigbee, z-wave, wifi, bluetooth, Matter, Thread, infrarood en 433MHz. De Homey pro 2023 heeft een nieuwe zigbee chip aan boord, welke ook Thread technologie ondersteunt, voor z-wave gebruikt de nieuwe Homey pro 2023 de zelfde antenne configuratie als de Homey bridge, welke zelf kan bepalen in welk land hij zich bevindt en daar de juiste antenne voor kan inschakelen. Wat de internet toegang betreft beschikt de nieuwe Homey pro 2023 over 2,4Ghz en 5Ghz wifi en een optionele Ethernet aansluiting (via een aparte adapter) ook is er ondersteuning toegevoegd voor de nieuwe smarthome standaard Matter, echter zullen Matter en Thread later volgend jaar ondersteund gaan worden, te weten Matter in Q2 van 2023 en Thread in Q3 van 2023. In Q1 van 2023 wordt Satelliet modus toegevoegd aan de Homey pro 2023, dit is een samenwerking tussen de Homey pro 2023 en de Homey bridge. Met de Satelliet modus maak je van je Homey bridge een externe antenne voor de Homey pro 2023, hiermee kan je de dekking van je zigbee en z-wave netwerk vergroten, en je kan apparaten via de Homey pro 2023 met infrarood bedienen in de ruimte waar de homey bridge staat.

Momenteel is de Homey pro 2023 als pre-order voor 399,- euro aan te schaffen bij Athom, en zal hij naar verwachting vanaf december leverbaar worden. De optionele Ethernet adapter kun je aanschaffen voor 29,- euro.

Afscheid nemen

Met de komst van de Homey pro 2023 moeten we ook afscheid nemen van een aantal zaken. Zo is er geen 3,5 mm audio jack meer aanwezig en ook een interne speaker in niet meer te vinden in de Homey pro 2023. Voor de ledring vervalt ook deels de ondersteuning, het zal mogelijk blijven om de ledring aan en uit te zetten via een flow, evenals een effect laten weergeven, maar de ledring zal niet meer bestuurbaar worden via andere apps zoals bijvoorbeeld de Let it be app.

Beta

Zodra de Homey pro 2023 uitgeleverd wordt bevindt hij zich nog in het beta programma van Athom, wat inhoud dat er zich nog bugs kunnen bevinden in de nieuwe Homey pro 2023. Ook zullen nog niet alle apps in de Homey app store werken op de Homey pro 2023, dit heeft te maken met dat de apps omgezet moeten worden van SDKv2 naar SDKv3 voor een uitgebreide lijst welke apps er wel en niet ondersteund zullen zijn kan je hier een kijkje nemen.

Homey Back-ups

Voor de Homey pro was Homey cloud back-ups al beschikbaar, voor 0,99 cent per maand kan je bij Athom een abonnement aanschaffen hiervoor, of je kan voor 10 euro een licentie van 12 maanden kopen in hun webshop. Met de komst van de Homey pro 2023 wordt ook lokale back-ups mogelijk gemaakt. Met het maken van een lokale back-up wordt zowel het Homey OS als alle flows en instellingen opgeslagen in de lokale back-up. Naar verwachting is het herstellen van een homey cloud back-up nog niet mogelijk van je oude homey naar de nieuwe Homey pro 2023 na levering, maar Athom heeft aangegeven hier extra prioritijd aan te geven naar aanleiding van de reacties die zij van hun gebruikers ontvingen hier over.