Blindtijd aqara motion sensor aanpassen in Deconz

Sinds kort ben ik met mijn zigbee devices overgestapt op de Deconz conbee 2 stick. Ik merkte dat homey het moeilijk had tijdens het schakelen van apparaten, hierdoor werkte Homey gewoon minder goed. Ik besloot dus om over te stappen op de conbee 2 stick, echter liep ik hier tegen een vervelend probleem aan, mijn aqara motion sensors hadden nu een standaard blindtijd van 90 seconden gekregen, terwijl ik ze in homey altijd op 60 seconden had staan. Na wat onderzoek en speur werk gedaan te hebben, heb ik een oplossing gevonden. Met de stappen hier onder kan je de blindtijd aanpassen naar bijvoorbeeld 60 seconden.

GET sensor

Om de blindtijd van de sensor aan te kunen passen heb je het apparaat id nodig. Met de volgende url kan je erachter komen wat het apparaat id is van de sensor welke je wil aanpassen.

http://IP adres deconz installatie:poortnumer/api/hier je api key plaatsen/sensors/24

Vul als eerst het ip adres in van je nas/raspberry pi met het poort nummer erachter, vervolgens vul je de api key in, deze kan je vinden op de configuratie pagina van de deconz app in homey. Achter sensors/ vul je een nummer in en vervolgens druk je op enter, als je alles goed hebt ingevuld krijg je wat gegevens te zien, ergens tussen de gegevens staat de naam van de sensor, heb je de goede sensor te pakken dan is het nummer achter sensors/ het apparaat id van de sensor.

PUT sensor

Als je het apparaat id heb, kunnen we in homey een flow maken om de blind tijd aan te gaan passen.

In de als kolom plaats je de kaart “deze flow is gestart” en in de dan kolom plaats je de logicakaart “maak een HTTP request”.

Bij methode selecteer je PUT. Vervolgens vul je bij URL de volgende Url in

http://plak hier het IP adres van je nas/raspberry pi:poort nummer/api/plak hier je api key /sensors/24/config.

Bij body plak je { “duration” : 60 } Als je dat gedaan hebt kan je op test drukken, nu zal de waarde naar 60 seconden aangepast worden. Wil je nog meer sensors aanpassen, dan hoef je alleen het apparaat id achter sensors/ aan te passen en op test te drukken, waarna de sensor word aangepast.