Review: Homey Bridge

Op 7 september 2021 lanceerde Athom via een homey keynote de nieuwe Homey bridge. Inmiddels heb ik de Homey bridge nu twee weken in huis en ben ik de Homey bridge aan het testen. In deze blog wil ik mijn eerste ervaringen met je delen.

Met de komst van de Homey bridge zijn er wel wat dingen veranderd, zo draait Homey nu in de cloud, waardoor het voor iedereen mogelijk word om te beginnen met Homey, je hebt dus niet langer een homey bridge of homey pro nodig om te kunnen starten met Homey. De Homey bridge is verkrijgbaar voor €69,- wat een mooie instap prijs is. Als je een Homey account aanmaakt kun je maximaal 5 apparaten toevoegen aan de gratis versie van Homey, wil je echter meer apparaten toevoegen, of wil je extra functionaliteit, zoals Homey logic of Homey insights dan kan je voor €2,99 per maand een Homey premium Abonnement aanschaffen.

Homey bridge

Homey bridge is een Apparaat dat via wifi met de cloud is verbonden en er voor zorgt dan je anderen draadloze protocollen kan aansturen. Homey bridge is eigenlijk gewoon simpel gezegd een antenne kastje. De Home bridge ondersteunt de volgende protocollen. Wifi, Bluetooth LE, Zigbee, Z-wave, 433 MHZ en Infrarood. Met deze protocollen kan je dus anderen apparaten aansturen die niet cloud to cloud werken. De Homey bridge word als apparaat toegevoegd aan je homey, je kunt hem verder niet bedienen, het enige wat je kan instellen via de settings pagina is de led ring, deze kan je overigens alleen aan (Spectrum) of uitzetten.

Eerst indruk

De Homey bridge is een mooi apparaat, wat er voor een bridge goed gelikt uitziet, de bridge heeft een subtiele led ring aan de onderkant en een glad en zwart glanzende afwerking aan de bovenkant. persoonlijk vind ik de Homey Pro mooier, maar ik kan goed begrijpen dat mensen qua uiterlijk voor de een Homey bridge kiezen.

De Homey bridge is een product voor de startende smarthome gebruiker, het bied namenlijk alleen de basis functionaliteit voor een smarthome. Je kan met de Homey bridge prima een lamp schakelen, je deur ontgrendelen of de verwarming aanzetten als je thuis komt, maar wil je echter gaan werken met timers of wil je met Homey een beveiligings systeem maken dan is de homey pro een betere keus voor jou. De Homey bridge is dus uitermate geschikt als je net begint met een smarthome of als je op de zaak of in je vakantiehuisje wat lampen en stekkers wil schakelen, wil je meer dan, dat dan moet je echt bij de Homey pro zijn.

De geteste producten

De afgelopen weken heb ik de volgende producten getest.

  • Ikea Tradfi E27 led lamp rgb (806 lm)
  • Ikea Tradfri Dimmerschakelaar
  • Ikea Tradfri Draadloos plug-in stopcontact
  • Philips hue lamp
  • Philips hue dimmer switch
  • Homey Geofencing
  • Homey infrafood

Het toevoegen van de apparaten ging snel en makkelijk, alleen bij de Philips hue dimmer switch liep ik tegen het probleem aan dat deze (nog) niet ondersteunt word via de app, het toevoegen van de Philips dimmer switch via een generiek zigbee apparaat ging wel maar was vervolgens niet bedien/bruikbaar, deze heb ik dus niet verder kunnen testen.

Verlichting en schakelaars

De lampen van zowel Ikea en Philips waren snel rechtstreeks gekoppeld via de app aan de Homey bridge. Van de snelheid van schakelen was ik erg onder de indruk, de lampen reageren eigenlijk direct zodra je een opdracht geeft om aan of uit te gaan, de vertraging die ik wel merk zit echt in de lampen zelf, dit had ik niet verwacht, omdat ik had verwacht dat het via de cloud apparaten aansturen wel enige vertraging met zich mee zou brengen. Het veranderen van kleur gaat in mijn beleving wel sneller dan bij de Homey pro en je kan dus lekker vlot de juiste kleur aanzetten. Het schakelen met de Ikea dimmerschakelaar werk goed en snel, en reageert net zo als de lampen direct, wat een erg goede gebruikers ervaring geeft.

Homey Geofencing

Als je een Homey account aanmaakt word er gevraagd om je locatie op te geven, waarmee ook de Homey geofence functie word geactiveerd. Met geofencing kan je bijvoorbeeld je verlichting of verwarming aan of uitzetten als je een bepaald gebied in of uit gaat, dus als je thuis komt gaat de verlichting automatisch aan en zodra je weg gaat gaat deze ook automatische weer uit. Bij de Homey pro heb ik deze functie eigenlijk altijd uitstaan en gebruik ik een alternatief, omdat het voor mij niet goed werkte en ik soms wel 60 berichten kreeg als ik het opgegeven gebied in of uit ging. Met de Homey bridge is dit echter niet aan de hand en werkt de Geofencing eigenkijk heel goed, alles word netjes gerapporteerd en ik krijg maar een melding als ik het gebied verlaat of in ga. De Homey bridge geeft de meldingen ietsjes later door dan bij de Homey Pro, ik heb het hier dan over seconden, en is natuurlijk niet te merken als je alleen een Homey bridge gebruikt en wat mij betreft dus ook te verwaarlozen.

Homey Infrarood

Voor de Homey bridge maakt Athom gebruik van een nieuwe en grotere database voor de infrarood apparaten, hier mee worden dus ook meer apparaten ondersteunt om aan te sturen. Voor deze test heb ik de volgende apparaten aangesloten via infrarood.

  • Samsung tv
  • Onkyo versterker
  • KPN Arris decoder

Tijdens het het opzoeken van de apparaten viel me op dat de apparaten die ik zocht niet specifiek in de lijst stonden maar ik een generiek model moest kiezen, dit maakt het soms wel een gezoek welk apparaat je moet kiezen. Het is me uiteindelijk gelukt om de apparaten te koppelen. Ook de infraroodfunctie werkt goed en snel, tijdens het overschakelen van tv kanaal/zender had ik eigenlijk het gevoel als of ik mijn tv met de harmony afstandsbediening, welke ik normaal gesproken gebruik, aan het bedienen was. Dus ook hier werken de apparaten goed en snel samen met de Homey bridge.

Om net zo als bij mijn harmony hub mijn apparaten met een knop aan of uit te zetten heb ik twee flows gemaakt. In deze flows heb ik wel een paar seconden vertraging tussen het schakelen van de apparaten moeten bouwen omdat anders er niet goed geschakeld word, dit ligt niet aan de Homey bridge maar aan het feit dat je met Infrarood niet meerdere signalen tegelijk kan sturen, een Harmony hub zet de apparaten immers ook een voor een aan of uit. De tv aan of uit zetten via de flows werkt echt super goed, snel en betrouwbaar.

Flow editor

In de homey flow editor zie je wel duidelijk verschil in de Homey Pro en bridge. De Homey bridge heeft veel minder opties dan de homey pro. Zo kan je bij de Homey bridge geen acties maken met bijvoorbeeld wekkers.

Ook in de EN kolom en DAN kolom zie je verschillen, waarbij er in de Homey bridge toch minder keuzes beschikbaar zijn dan bij de Homey pro.

Mijn Conclusie tot nu toe

Met de komst van de Homey bridge zet Athom een goede en grote stap voorwaarts, Athom kan met de Homey bridge veel nieuwe gebruikers bereiken die net beginnen met een smarthome, waardoor Homey echt voor iedereen word. De Homey bridge werkt erg goed en reageert indrukwekkend snel voor een cloud base apparaat. De Homey bridge is echt voor de startende smarthome gebruiker, de flow editor is simpel in gebruik en bied echt voldoende opties voor de beginnende smarthome gebruiker. De Homey bridge is ook prima te gebruiken op plekken waar alleen simpele schakelingen benodigd zijn zoals verlichting aan of uit zetten, een deurslot ont/vergrendelen of de verwarming aan of uit te zetten. Mocht je op dit moment al een Homey pro bezitten dan is de homey bridge niet voor jou, omdat de geavanceerdere functies in de Homey bridge ontbreken.

!!BETA!! !!BELANGRIJK!! !!BETA!! !!BELANGRIJK!!

De Homey bridge werkt nu nog via een Public bèta programma, wat inhoud dat je een Bèta code nodig hebt om toegang te krijgen tot dit bèta programma, voordat je een Homey account aan kan maken of om de Homey bridge te kunnen gebruiken, dus zonder code kan je nu nog niks met een homey bridge, en kan je beter wachten tot je een code hebt of tot dat de Homey bridge uit het Public bèta programma is voor dat je een homey bridge aanschaft. Daarnaast zijn nu veel apps nog niet beschikbaar voor de Homey bridge omgeving, hierdoor worden veel apparaten nog niet ondersteund voor de Homey bridge, kijk dus voordat je een Homey bridge aanschaft of al je apparaten beschikbaar zijn voor Homey bridge.

!!BETA!! !!BELANGRIJK!! !!BETA!! !!BELANGRIJK!!