Flow

Wasgoed binnen of buiten drogen?

Als je de was hebt gedaan en je heb de flows gemaakt om een melding van je wasmachine te krijgen als deze klaar is (zie deze pagina), dan is het natuurlijk ook makkelijk om te weten waar de was sneller droogt. Voor deze Flows heb je een luchtvochtigheid meter nodig, bijvoorbeeld een Xiaomi Aqara Smart Temperature Sensor of een Netatmo weerstation. Hang deze in de tuin zodat de luchtvochtigheid gemeten kan worden. Maak vervolgens de volgende 2 flows en zodra de was klaar is krijg je meteen te horen waar je het beste de was kan drogen.

Note: De flow was buiten drogen heb je al gemaakt als je de flows hebt gemaakt om een melding te krijgen als de wasmachine klaar is (zie deze pagina). Deze dien je dan alleen aan te passen naar onderstaand voorbeeld

Heimdall inschakelen met locative

Als je het alarm systeem wilt inschakelen op basis van geofence kan je de volgende flow voorbeelden gebruiken. Voor deze flows heb ik 2 logica variabele aangemaakt, een nummer variabele (iemand thuis) en een ja/nee variabele (iedereen weg). Mocht je met meerdere personen zijn kan je bij gebruik van webhooks meerdere URL’s aanmaken waarbij je voor elk persoon 2 eigen URL’s maakt een thuis en een weg URL, dit kan je simpel doen door alleen de tag in de URL te veranderen. Om er voor te zorgen dat de logica nummer variabele niet onder de nul uitkomt kan je nog een extra flow maken welke je ook op deze pagina kan vinden.

Webhook gebruiken

Met een webhook kun je dingen van buiten homey aansturen door een URL aan te roepen. De URL die je moet gebruiken om een webhook aan te roepen in homey is deze. https://Homey-cloud-ID.connect.athom.com/api/manager/logic/webhook/event?tag=tag. In deze link moet je nog wel even het Homey cloud ID aanpassen naar de cloud ID van jou homey. Het cloud ID kun je vinden in de homey app onder het tabblad meer > instellingen > algemeen > cloud ID of op de developer pagina onder tools > systeem > systeem informatie > cloudid. Als je dat gedaan heb verander je in de link het woord event in een woord naar eigen keuze. In de flow voorbeelden heb ik daar locative ingevuld. Ook de tag moet je veranderen. In de flow voorbeelden zijn dit home en away. Ook de worden in de tag kan je naar eigen keuze invullen. Elke keer dat je een nieuwe webhook maakt kopieer je de gemaakte link en dan hoef je alleen maar het event en de tag te veranderen. De cloud ID blijft het zelfde. De logica kaart in de ALS kolom is de kaart een webhook is ontvangen

Fibaro Flood sensor

Een lekkage in huis kan iedereen overkomen. Met de Fibaro flood sensor word je tijdig gewaarschuwd als er een eventuele lekkage aanwezig is. Om ook een notificatie te krijgen als je onderweg bent kun je de onderstaande flows maken.

Geavanceerdere Fibaro flood sensor flow

Met onderstaande flow kun je de flood sensor gebruiken om een deel in huis te automatiseren maar mocht er niemand thuis zijn dan krijg je een notificatie op je mobiel dat er water is gedetecteerd

Wasmachine uitschakelen met afstandsbediening

Als je s avonds naar bed gaat en je komt er achter dat vergeten bent om de wasmachine uit te zetten, dan zou je deze via de homey app uit kunnen zetten, maar nog makkelijker natuurlijk is een afstandsbediening naast je bed waar je verschillende dingen mee kan regelen. Met de onderstaande flows kan je de wasmachine uitzetten en krijg je een notificatie op je mobiel dat de wasmachine uit is. Mocht de wasmachine niet uit zijn gegaan dan krijg je hier ook een melding van

Getal afronden

Als je met homey een berekening maakt, komt het wel eens voor dat je een getal met 3 of meer cijfers achter de komma krijgt. voor veel flows werkt dit echter niet echt goed. met onderstaande flow kun je de uitkomst van je variabele afronden op 2 cijfers acher de komma. De tag die je in het voorbeeld ziet is de variabele die afgerond word.

Gemiddelde berekenen

Heb je in een ruimte meerdere sensoren die bijvoorbeeld de luchtvochtigheid kunnen meten, dan kun je hier een gemiddelde van berekenen met homey. Sensoren geven nou eenmaal niet 100% de juiste waarde weer en onderling geven ze vaak ook nog eens een anderen waarde. om een toch goed werkbare waarde te krijgen kan je met onderstaande flow een gemiddelde waarde van de ruimte berekenen.

Gordijnen automatische omhoog/omlaag

Als je elektriche gordijnen hebt kan je er met homey voor zorgen dat deze automatische open en dicht gaan. In de onderstaande flows kan je zien hoe je dit op basis van zons op/ondergang kan doen.

Verlichting schakelen met bewegingssensor

Bij het automatiseren van je huis kunnen bewegingssensoren natuurlijk niet missen. Bewegingssensoren worden vaak gebruikt om verlichting te schakelen, maar hoe zorg je er voor dat de verlichting niet te vroeg uitgaat. Voor deze flows moet je misschien een beetje anders denken dan je normaal gewend bent. Normaal gesproken start je een timer als er beweging word opgemerkt door de sensor, in dit geval stoppen we de timer als er beweging is gedetecteerd, zoals je kunt zien in de eerste flow. Zodra de bewegingssensor uitgaat en er geen beweging meer word gedetecteerd starten we de timer. Mocht er in de tussen tijd dat de timer loopt weer beweging zijn bij de sensor word de timer gestopt. Is de timer leeg dan mag de verlichting uitgezet worden zoals je kan zien in de laatste flow. In dit geval creëer je met de timer extra tijd en voorkom je dat de verlichting te snel uitgaat

NOTE: kijk ook eens naar de blindtijd van de sensor. Als je weet hoelang het duurt voordat de sensor uitgaat kan je hier mee rekening houden tijdens het maken van je flow en het instellen van de timer. De blindtijd kan je meestal vinden bij de instellingen van de sensor

Scene maken

Dit is een voorbeeld flow voor een scene. Maak in de homey app een virtueel apparaat aan, dit kun je doen met de virtuele apparaten app. Voeg het virtuele apparaat toe in de ALS kolom van de flow. In de DAN kolom kun je vervolgens de kaarten toevoegen welken jij wil laten uitvoeren zodra je de scene start.

NOTE: wil je hem later met google nest home kunnen starten? voeg je virtuele apparaat dan toe als lamp.

Brand melding

Heb jij in huis een rookmelder en wil je graag een bericht krijgen als er brand is?? Als je onderstaande flow maakt word er door de Google nest home een tekst uitgesproken en je zult een notificatie krijgen als de rook melder brand detecteert.

Variable op 0 zetten

Soms komt het wel eens voor dat je een nummer variabele hebt die op -1 of nog lager komt te staan. Hierdoor kunnen je flows minder goed tot niet werken. Met onderstaande flow kun je er voor zorgen dat je flow altijd 0 is.

Wasmachine notificatie

Met deze 3 flows kun je er voor zorgen dat je een melding krijgt als je wasmachine of vaatwasser klaar is met zijn programma.

Dagdeel bepalen

Met deze 3 flows kun je een dagdeel bepalen, dit dagdeel kun je vervolgens gebruiken in bijvoorbeeld een flow voor de verlichting. Voor deze flow’s moet je wel even een tekst variabele aan maken.

Koelkast notificatie

Wil je een melding van je koelkast krijgen als de deur te lang open blijft staan? maak de onderstaande 3 flows en je krijgt een notificatie als de deur langer dan 1 minuut open staat.

Ventilatie systeem automatiseren

Met deze flows kun je de ventilatie schakelen met 3 standen. 10% is de stand laag, 30% en 50% is de stand midden en 100% is stand hoog. De lage stand gebruik je voor als er niemand thuis is. De midden stand gebruik je als je thuis bent waarbij je de 50% stand kunt gebruiken als de kwaliteit van de lucht slechter word en de 100% stand gebruik je als je gaat koken, douchen of als de luchtkwaliteit slecht is. Met deze 4 flows regelt Homey automatische de goede stand.

Gecrashte app automatische opnieuw opstarten

Met deze flow kun je een app die gecrasht is automatisch opnieuw laten opstarten. Aan deze flow heb ik nog een log kaartje toegevoegd zodat je de app in de gaten kan houden. (NOTE: voor deze flow moet je de power user functie aan zetten)

Bepalen of verlichting nodig is

Met deze flow’s kun je gaan bepalen of de verlichting aan moet of beter uit kan blijven. De variabele die je in de DAN kolom maakt kun je gebruiken in de EN kolom van je verlichting’s flow als voorwaarden.

Wake-up light

Wil jij zelf je eigen wake-up light maken? met deze flow kan het. Deze flow zorgt er voor dat de lamp 30 minuten voordat je wekker af gaat zachtjes aangaat en gedurende 30 minuten steeds feller word, als je wekker af gaat is je verlichting op 100% licht sterkte.