Flow: Wasmachine

Wasmachine notificatie

Met deze 3 flows kun je er voor zorgen dat je een melding krijgt als je wasmachine of vaatwasser klaar is met zijn programma.


Wasgoed binnen of buiten drogen?

Als je de was hebt gedaan en je heb de flows gemaakt om een melding van je wasmachine te krijgen als deze klaar is (zie deze pagina), dan is het natuurlijk ook makkelijk om te weten waar de was sneller droogt. Voor deze Flows heb je een luchtvochtigheid meter nodig, bijvoorbeeld een Xiaomi Aqara Smart Temperature Sensor of een Netatmo weerstation. Hang deze in de tuin zodat de luchtvochtigheid gemeten kan worden. Maak vervolgens de volgende 2 flows en zodra de was klaar is krijg je meteen te horen waar je het beste de was kan drogen.

Note: De flow was buiten drogen heb je al gemaakt als je de flows hebt gemaakt om een melding te krijgen als de wasmachine klaar is (zie deze pagina). Deze dien je dan alleen aan te passen naar onderstaand voorbeeld


Wassen in het daltarief

Om je domme wasmachine nog een stuk slimmer te maken, kan je met homey een flow maken zodat je wasmachine alleen in het daltrief wast. Om er ook voor te zorgen dat de startknop van je wasmachine word ingedrukt terwijl iedereen ligt te slapen, kan je gebruikmaken van een Switchbot bot

Note: Het daltarief geldt in de nachtelijke uren. In Noord-Brabant en Limburg is dat van 21.00 uur tot 7.00 uur; in de andere provincies is dat van 23.00 uur tot 7.00 uur. Heb jij nog een oude dubbele meter dan geldt het daltarief vanaf 1-07-2021 niet meer, omdat de netbeheerders hier mee zijn gestopt voor de oude meters.

Disclaimer: Niet elke wasmachine werkt het zelfde, zoek dus eerst uit of je de wasmachine kan starten door alleen de startknop in te kunnen drukken zodra er spanning op de wasmachine komt te staan.