Flow: Verlichting

Verlichting aanzetten op tijd

Soms kan het handig zijn om een lamp of meerdere lampen op een bepaalde tijd aan of uit te laten gaan. Dit kan je simpel doen door in de ALS kolom de tijd kaart toe te voegen zoals je hier onder in de voorbeeld flows kan zien.

Verlichting schakelen met bewegingssensor

Bij het automatiseren van je huis kunnen bewegingssensoren natuurlijk niet missen. Bewegingssensoren worden vaak gebruikt om verlichting te schakelen, maar hoe zorg je er voor dat de verlichting niet te vroeg uitgaat. Voor deze flows moet je misschien een beetje anders denken dan je normaal gewend bent. Normaal gesproken start je een timer als er beweging word opgemerkt door de sensor, in dit geval stoppen we de timer als er beweging is gedetecteerd, zoals je kunt zien in de eerste flow. Zodra de bewegingssensor uitgaat en er geen beweging meer word gedetecteerd starten we de timer. Mocht er in de tussen tijd dat de timer loopt weer beweging zijn bij de sensor word de timer gestopt. Is de timer leeg dan mag de verlichting uitgezet worden zoals je kan zien in de laatste flow. In dit geval creëer je met de timer extra tijd en voorkom je dat de verlichting te snel uitgaat

NOTE: kijk ook eens naar de blindtijd van de sensor. Als je weet hoelang het duurt voordat de sensor uitgaat kan je hier mee rekening houden tijdens het maken van je flow en het instellen van de timer. De blindtijd kan je meestal vinden bij de instellingen van de sensor

Beweging met meerdere sensoren

Om meerdere sensoren te gebruiken in een ruimte, kan je onderstaande flows maken. Voor deze flows moet je wel even een nummer variabele aanmaken in het logica gedeelte van de homey app. De melder aan en uit flow moet je voor elk bewegingsmeder apart maken, zodat alle bij de sensoren de verlichting aan kunnen houden en de verlichting pas uit gaat als de laatste melder geen beweging meer ziet.

Automatische je verlichting aan/uit schakelen

De onderstaande twee flows zijn nodig om de overige flows op deze pagina te kunnen gebruiken.

Verlichting schakelen

Wake-up light

 

Wil jij zelf je eigen wake-up light maken? met deze flow kan het. Deze flow zorgt er voor dat de lamp 30 minuten voordat je wekker af gaat zachtjes aangaat en gedurende 30 minuten steeds feller word, als je wekker af gaat is je verlichting op 100% licht sterkte.